Gastronomie en recepten

DE TUNESISCHE CULINAIRE KUNST

Zoals alle landen van het Middellandse Zeegebied, maakt de Tunesische keuken vaak gebruik van olijfolie, specerijen en tomaten, alsook visproducten (groot aanbod aan vis) en van vlees (schaap).

Ze haalt haar inspiratie voornamelijk uit de Berber, de Arabische, de Turkse of zelfs de Italiaanse keuken.

Het nationale lievelingsgerecht is couscous. Deze typisch Tunesische schotel is heerlijk met lamsvlees, kip of vis.

Onder de recepten op basis van vlees, is „Melloukhia“ zonder twijfel de Tunesische schotel die u het meest zal verrassen.

De „tajines“ en stoofschotels moeten uren sudderen om zacht te worden. Vroeger werden ze op de gloeiende kooltjes van een "canoune" bereid om de perfectie te bereiken. Men gebruikte gewoonlijk een mortier en stamper in koper bij het pletten van de verschillende bestanddelen.

U zult ook genieten van de bricks, met ei bijvoorbeeld, die nog beter smaken als ze met de hand worden gemaakt.

Zoals in alle landen die grenzen aan de Middellandse Zee, is het gebruikelijk  om voor de maaltijd een uitgebreid aantal kleine voorgerechtjes te serveren: pistaches, gezouten geroosterde amandelen, kaki-vruchten, groene en zwarte olijven, kleine plaatselijke salades, viseieren (poutargue)…

Het Tunesische gebak, vaak met honing (makrouds, samsas, baklavas, gharaibas…) bevat vaak droge vruchten: dadels, amandelen, hazelnoten.

De maaltijd zou niet volledig zijn zonder de beroemde muntthee en de Moorse koffie te serveren, afgewerkt met enkele druppels oranjebloesemwater.

Brick met ei

Filodeeg, uien, zwarte peper, peterselie, zout, citroen, frituurolie...

Dadels

Te midden van de oase, rijst de triomfantelijke dadelpalm op uit de dorre gronden van de Tunesische Erg.

Couscous à la viande d'agneau

Le couscous est un plat berbère originaire du Maghreb. Il est à base de semoule de blé dur.

Lablabi

Le Leblebi est un plat typique de Tunisie