Ontdek de Sahara

TUSSEN WOESTIJN EN PALMENTUIN

Het zuiden van Tunesië is gelegen aan de voet van de woestijn en gehuld in oker- en goudkleurige zandvlakten, waar versterkte dorpen in al hun oude glorie, zich vastklampen aan de bergflanken.

Eens voorbij de desolate uitgestrektheid van Sjott el-Djerid wordt de Sahara heer en meester, met van tijd tot tijd enkele bijzonder uitnodigende oases waar leven ontluikt.

Een oceaan van roos-oranje duinen strekt zich zo ver het oog reikt uit tot de horizon, waar een enorme zon, badend in het rode avondlicht, langzaamaan ondergaat. Daar, in de rimpels van de zandgolven, onder de groeiende schaduwen, bijna zoals in een Chinees schaduwspel, verraadt het silhouet van een karavaan dromedarissen de enige aanwezigheid van leven in deze minerale wereld.

Onbeweeglijk, als bevroren in afwachting van de schemering, lijkt de woestijn langzaamaan te versmelten met de hemel.

In de zachtheid van de late namiddag, durft de geur van de bloemen van de oase van Ksar Ghilane zich eindelijk kenbaar te maken in lucht die plots minder drukkend is geworden, zonder vrees om gesmoord te worden door de verdrukkende hitte van overdag.

 Met eerbied voor het moment brengen de mannen, stil en in zichzelf gekeerd, hulde aan de zon die ondergaat. Bijna ontroerd door de aanblik van de zuiverheid van het spektakel dat zich voor hen voltrekt.

Ajouter à mon carnet Toon op de kaart

Sjott el-Djerid

Verschroeid door de zon en alleen bevolkt door luchtspiegelingen.

Ajouter à mon carnet Toon op de kaart

Ksar Ghilane

Vandaag vormt Ksar Ghilane een niet te missen etappe in het zuiden van Tunesië voor al diegenen die confrontatie met de woestijn willen aangaan.

Ajouter à mon carnet Toon op de kaart

Matmata

In het noorden worden de dalen zachter en komen we de grotwoningen tegen die zijn uitgegraven in de rode aarde rond Matmata en die een vreemd decor.

Ajouter à mon carnet Toon op de kaart

Tozeur

Aan de rand van de woestijn is Tozeur het echte startpunt voor een andere reis in Tunesië.

Ajouter à mon carnet Toon op de kaart

De Rode Hagedis

Een aangename trip die ons terugbrengt naar de goede oude dagen van reizen in oriëntaalse pracht.