Mijn reisprogramma

U kunt de geschatte of reële duur van uw verblijf selecteren (optioneel)
of
Waar denkt u te verblijven tijdens uw komst naar Tunesië? (optioneel)

Uw reisprogramma bevat geen enkel element. Doorloop onze website om te ontdekken wat Tunesië u te bieden heeft, en voeg een activiteit of bestemming toe.

Organiseer uw boekje

Kairouan

JUWEEL VAN HET TUNESISCH ERFGOED

Fascinerend, gastvrij, geheim... Kairouan is één van de juwelen van het Tunesisch erfgoed. De voormalige hoofdstad van de Aglabidische emirs, genesteld in de buurt van de kust in een sober steppegebied, beschikt over tal van historische herinneringen en opmerkelijke monumenten. Het is tevens een middeleeuwse stad die haar charme heeft weten te behouden en waar authenticiteit gepaard gaat met gastvrijheid.

Kairouan, heilige stad

Kairouan heeft de bijnaam "stad met driehonderd moskeeën" gekregen. Vanaf een hogergelegen gebouw zien we verspreid over de hele medina een verbazingwekkend aantal witte koepels tussen de terrassen die graftombes van heilige moslims en zaouïas aangeven; gebouwen die gewijd zijn aan spirituele meesters die van Kairouan een centrum voor religieus onderwijs hebben gemaakt.

De stad werd geplunderd tijdens de invasie van Tunesië door nomadische plunderaars, de Banu Hilal, en kende een achteruitgang na de elfde eeuw. Maar zij blijft tot op heden een belangrijk religieus centrum. Één van de koepels van de medina herbergt een oude heilige put die even oud is als de stad zelf, de schilderachtige Bir Barrouta, waarvan het water heilig is; zij levert vandaag nog water door een waterrad dat wordt aangedreven door een dromedaris.

Men kan er ook de zeer oude zaouïa van Sidi Abid el-Ghariani bezoeken, met zijn elegante patio portiek en zijn fijn versierde houten plafonds, en de wonderbaarlijke zaouïa van Sidi Amor Abada die overdekt wordt door koepels, en waar gigantische voorwerpen worden tentoongesteld die bedekt zijn met religieuze geschriften. Maar de meest opmerkelijke van deze zaouïas is die van Sidi Saheb (bijgenaamd "Moskee van de Barbier") die de graftombe van een metgezel van de Profeet herbergt, en die naar verluidt, drie baardharen van de Profeet in haar bezit heeft als reliek.

In dit enorme gebouw uit de zeventiende eeuw vinden we prachtige binnenhoven en galerijen terug die versierd zijn met panelen van keramiek en gegraveerd stucwerk en een mengeling weergeven van Andalusische en Turkse invloeden.

Doorheen de medina

De oude stad Kairouan heeft vele artiesten gefascineerd. Zij heeft een bijzondere en geheimzinnige schoonheid door haar netwerk van steegjes, passages, geribbelde en zachtwitte bogen en koepels, onder de welwillende bescherming van de Grote Moskee en de majestueuze minaret.

In de soeks en de handelsstraten die zijn ingedeeld per industrie, is er een constante drukte.

Dichtbij, in de stille steegjes, tussen de lange witte muren die af en toe worden onderbroken door lichtblauwe deuren, zien we vrouwelijke silhouetten, gehuld in onberispelijke sluiers, en kruisen we af en toe een groep lachende kinderen. Rondom deze historische buurten dragen blonde bakstenen muren, onderbroken door grillige torens en bastions, bij tot het tijdloze en eerbiedwaardige karakter van de oude stad.