Mijn reisprogramma

U kunt de geschatte of reële duur van uw verblijf selecteren (optioneel)
of
Waar denkt u te verblijven tijdens uw komst naar Tunesië? (optioneel)

Uw reisprogramma bevat geen enkel element. Doorloop onze website om te ontdekken wat Tunesië u te bieden heeft, en voeg een activiteit of bestemming toe.

Organiseer uw boekje

Mahdia

TRADITIONELE ATMOSFEER EN PRACHTIGE STRANDEN

Mahdia heeft al haar charme te danken aan de saffierkleurige zee, haar schitterende stranden, haar medina en de animatie van een kleine traditionele stad, een stad van vissers en zijdewevers.

Het Epos van Mahdia

Toen in 912, Obeid Allah El Mahdi, die zich had afgescheiden van Kairouan, besloot om een hoofdstad te kiezen voor de nieuwe dynastie van de Fatimiden, wachtte hij totdat zijn astrologen het sterrenbeeld Leeuw aan de hemel zagen verschijnen, symbool van macht, en de site van Cap Africa aanwezen, een voormalige Carthaagse handelsplaats en een oninneembaar schiereiland; hij vernoemde de plaats naar zichzelf: Mahdia…

Hij bouwde versterkingen rondom de stad en plaatste aan de nauwste punt van het schiereiland, een imposante poort, Skiffa El Kahla genoemd ("het donkere portaal"). De hoofdzetel van de Prins van de Fatimiden en zijn paleis was in de stad gevestigd, alsook de Grote Moskee, het bestuur en de winkels van ambachtslieden.

Deze laatsten, wevers, smeden, juweliers, evenals handelaars werden gedwongen om zich in Zoulia te vestigen, een buitenwijk op het vasteland, en men creëerde zo een stad met twee gezichten die gekenmerkt werd door een opmerkelijk intellectueel en artistiek leven.

Maar de Fatimiden, verzwakt door interne opstand en verzet, beslisten om naar Egypte te vluchten en om er in 973 Caïro te stichten. Mahdia, dat voortaan onder bewind van de Ziriden was, vormde het toneel voor heldendichten met invallen van Normandiërs uit Sicilië, van de Genovesen en de Ridders van Malta, tot aan de Hafsidische (1234), Muraditische (1612) en Husseinitische (1705) dynastieën die voor stabiliteit zorgden en vervolgens tot een herbevolking leidde door Andalusiërs en Anatoliërs, waardoor Mahdia een stad werd met een rijke cultuur en tradities

Tradities

Op de wekelijkse markt (elke vrijdag) verandert Skiffa El Kahla in een echte grot van Ali Baba, waardig aan Duizend-en-één-nacht, waar oude naaisters, borduursters en kleermaaksters, mooie traditionele kostuums te koop aanbieden. Zij spreiden er zijde- en goudwerk tentoon, terwijl er een echte goud- en juwelenmarkt wordt gehouden. Een gelegenheid om de traditionele klederdracht van de vrouwen van Mahdia te bewonderen, zonder twijfel de meest schitterende in Tunesië, met glanzende zijde in levendige kleuren en een overdaad aan geborduurde gouddraad.

In Mahdia is interieurdecoratie van de woningen het onderwerp van een echte cultus; de "Dar" (het huis) wordt werkelijk als een kunstwerk beschouwd…

In de rijkste verblijven, in het bijzonder in de de 'Rue des Hamza', waar een twaalftal zeer mooie huizen zijn gelegen die in de loop van vorige eeuw door leden van dezelfde familie werden gebouwd, worden de muren van de "majless" (grote zaal) met stof bedekt die tot op twee derde hoogte is geborduurd, terwijl het bovenste deel wordt versierd met schilderingen. Houten planken, geschilderd in felle kleuren, dragen massa's fijn aardewerk, parfumverdelers in geblazen glas in delicate kleuren, oude spiegels met vergulde kaders. De kroonlijst en het plafond zijn beschilderd met een bloemenmotief.

De Schatkist van Mahdia

"Voor de kust van Mahdia, op enkele kilometers van het noordoosten van deze prestigieuze stad, vinden sponsvissers in 1907 onder water antieke voorwerpen. Deze ontdekking bevatte zuilen, kapitelen; uit de berging is gebleken dat het eigenlijk om een boot ging die volgeladen was met kunstwerken voor de constructie van een prachtig gebouw ... Wat een rijke lading! Behalve de kolommen, de kapitelen, en schitterende vazen in marmer, heeft men meesterwerken in brons teruggevonden, zoals de Agar, De Lier van Eros, De Hermes van Dionysos, De Dansende Dwerg , la course du Satire… en beeldhouwwerken in marmer, zoals deze buste van Aphrodite van een goddelijke schoonheid.“ (Mohamed Fantar)

Het zeemanskerkhof

„De magische begraafplaats van Mahdia strekt zich uit, van de ene kant van de baai tot de andere, gehuld in onbevlekt wit. Met zijn heldergele margrietvelden in het voorjaar, de diepe silhouetten van de omringende muren, of het wrak van een boot op de grijze rots van de nabijgelegen kreek, biedt het zeemanskerkhof als geen ander kalmte en geestelijke ontspanning. "

In het hart van de Middellandse Zee

Mahdia, dat is ook de bijzondere charme van een kuststad; haar vissershaven is een van de belangrijkste in Tunesië, in het bijzonder gespecialiseerd in de vangst van sardienen waarnaar tijdens de zomeravonden vanaf vissersbootjes op wordt gevist in de gloed van de lampjes die zo een fascinerend schouwspel creëren van de zee en de eeuwenoude haven van Mahdia die door duizenden kaarsjes wordt verlicht.

"Het is bij het ochtendgloren in het mooie seizoen dat de haven het drukste lijkt te zijn, op de veiling van de vishandelaars en met de komst, van honderden en duizenden kisten met sardines, ansjovis of makreel, die op volle zee werden gevangen".

Duikers zullen enthousiast zijn over de rijke en gevarieerde schatten van Mahdia, die zich soms op grote diepte kunnen bevinden, en dromen over het beroemde archeologische wrak dat in het verleden door kapitein Cousteau werd verkend…

Verschillende duikcentra bieden initiatiemogelijkheden of vervolmakingscursussen aan om zo de meest interessante bezienswaardigheden te ontdekken.

Vakantie in Mahdia

Met haar grote vissershaven, haar medina aan het water, haar traditionele atmosfeer en haar prachtige stranden, heeft Mahdia alles om te verleiden. Er werden recentelijk nieuwe hotels opgetrokken die het tot een mooie toeristische trekpleister op mensenmaat hebben omgevormd. Sinds kort is Mahdia ook een bestemming geworden voorthalassotherapie met twee centra die deel uitmaken van een 4 en 5 sterrenhotel.

Op slechts 40 km van Mahdia, vinden golffanaten de twee banen van Monastir met 18 holes , de Palm Links en deFlamingo Golf Course.