Mijn reisprogramma

U kunt de geschatte of reële duur van uw verblijf selecteren (optioneel)
of
Waar denkt u te verblijven tijdens uw komst naar Tunesië? (optioneel)

Uw reisprogramma bevat geen enkel element. Doorloop onze website om te ontdekken wat Tunesië u te bieden heeft, en voeg een activiteit of bestemming toe.

Organiseer uw boekje

Nefta

HEERLIJKE OASE

Nefta is de meest charmante oase. Het is het antieke Aggasel Nepte van de Romeinen. Uit de assen van de stad die werd vernield in de elfde eeuw door de soevereinen van Tunis, omdat ze geen belastingen wilden betalen, rees de stad Nefta op. Zij werd een invloedrijk centrum voor het soefisme, een mohammedaanse mystieke leer. Ze bereikte haar hoogtepunt in de zestiende eeuw.

Het leven is er nog steeds doordrongen van spiritualiteit. Een twintigtal moskeeën en een honderdtal koepels herinneren eraan dat Nefta de heilige stad is van de Jerid. Zij vormt het tweede religieuze centrum van Tunesië, na Kairouan. Het is hier dat Sidi Bou Ali, een mysticus uit de dertiende eeuw, een broederschap oprichtte. De zaouïa bevindt zich te midden van een oase.

De meest beroemde plaats in Nefta is de weelderige Corbeille. Het is een uitgebreid bekken ten noorden van de stad. Het heeft vaag de vorm van een driehoek waarvan de noordelijke kant ongeveer zeshonderd meter bedraagt. De andere twee zijden komen dichter zonder te raken, waardoor er een slingerende gang ontstaat die naar de palmentuin leidt. De wanden zijn steil en droog, een dertigtal meter hoog.

Op de bodem ontspringen talrijke bronnen die de weelderige vegetatie van hoge palmbomen mogelijk maken en die mooie boomgaarden herbergen. Het is vanaf de westelijke rand van de Corbeille dat men, vanaf het Café de la Corbeille, het beste uitzicht heeft over deze prachtige plek, over de stad en de talloze koepels die her en der als puntjes liggen verspreid. De bodem van het bekken en het bed van de wadi zijn bereikbaar vanuit de Sidi Salem moskee.

Wandelend door de stad ontdekken we ateliers waar bakstenen worden gemaakt, kenmerkend voor de regio van Jerid, pottenbakkers, vrouwen die stoffen weven van wol of zijde, mergoums, tapijten, tafelkleden.

De zaouïa Sidi Bou Ali werd te midden van weelderige tuinen gebouwd. Men kan er de zaal bewonderen waar zich de graftombe van de heilige bevindt. Ze wordt overspannen door een koepel die versierd is met prachtige decoraties. Deze zaouïa en die van El Qadriya zijn religieuze plaatsen. Er worden vaak bedevaarten naartoe gehouden.