Mijn reisprogramma

U kunt de geschatte of reële duur van uw verblijf selecteren (optioneel)
of
Waar denkt u te verblijven tijdens uw komst naar Tunesië? (optioneel)

Uw reisprogramma bevat geen enkel element. Doorloop onze website om te ontdekken wat Tunesië u te bieden heeft, en voeg een activiteit of bestemming toe.

Organiseer uw boekje

Sfax

STAD VAN TRADITIES

Sfax, gelegen aan de rand van de zuidelijke regio's, maar tevens gelegen aan de zee, is een oude stad die tegenwoordig is uitgegroeid tot de tweede grootste stad in Tunesië wat betreft bevolking en economisch belang. Weg van de toeristische centra, heeft de stad met haar prachtig ommuurde medina haar authenticiteit weten te behouden, wat de stad een speciale aantrekkingskracht geeft.

Tegenover de stad biedt een nabijgelegen eiland dat per veerboot bereikbaar is droomstranden en de sfeer van het einde van de wereld: de Kerkennah eilanden.

Verblijf te Sfax

In de omgeving van de Tunesische Grand Sud, in het hart van een gebied dat reeds woest en sober is, wordt Sfax omgeven door uitgestrekte, perfect uitgelijnde olijfboomgaarden, wat het tot de Tunesische hoofdstad van olijfolie maakt...

Het is ook een grote haven en een industrie- en handelsstad. Een stad van contrasten, welvarend en actief, maar tegelijkertijd diep verankerd in traditie. Men heeft in Sfax keuze uit verschillende voortreffelijke, comfortabele hotels om de verschillende aspecten van de stad te ontdekken.

Het centrum heeft ook een bepaalde eigenheid: kavels en overdekte galerijen worden omringd door originele gebouwen in Arabische stijl, met kantelen en torens in de vorm van minaretten, geïnspireerd op de oude islamitische architectuur.

We zullen een uitgebreid bezoek brengen aan de medina, één van de meest opmerkelijke in Tunesië, die perfect bewaard is gebleven en vol leven.

Doorheen de medina

Verdedigingswallen, de kleur van perkament, in schril contrast met het moderne centrum, onderbroken door een reeks van bastions en torens: de medina van Sfax biedt een indrukwekkende aanblik. De uitstraling van vervlogen tijden zet aan om de stad nog dieper te verkennen.

Zodra men de monumentale poort van Bab Diwan doorschrijdt, bereikt men een universum vol exotisch entertainment: de soeks van de specerijen, de geuren, de juweliers, de smeden…

De handelswijk houdt vast aan de oude manier van leven. In het centrum torent de Grote Moskee uit boven de stad, gebouwd in de negende eeuw en herbouwd doorheen de eeuwen, en die over een opmerkelijke minaret beschikt die versierd is met gebeeldhouwde motieven.

Verre van verwaarloosd door het moderne leven zoals andere oudere wijken in bepaalde steden, beschikt deze medina nog altijd over zeer actieve soeks waar een heel uiteenlopende bevolking nog steeds druk in de weer is. Langs de 2km lange muur bieden forten een aangename tussenstop: de Borj el-Rasas en zijn Moors café, Diwan, waar men van een muntthee kan genieten en de Borj Ennar, waarvan het terras een adembenemend uitzicht biedt over de oude en de moderne stad.

We stoppen ook bij de merkwaardige Sidi Amar Kammoun minaret en bezoeken de kasba, die over een klein Tunesisch Architectuurmuseum beschikt.

Sfax, stad van tradities

Hoewel ze het statuut van een belangrijke economische metropool heeft verworven, is Sfax diep verbonden gebleven met haar erfgoed en haar tradities. Getuige hiervan is de medina, die bijna niet door toeristische activiteiten werd beïnvloed, en die nog altijd een authentieke atmosfeer uitstraalt.

De inwoners van Sfax zijn niet alleen bedreven in traditionele kunsten - zoals muziek - maar ze staan ook bekend om hun keuken. Hun recepten met vis en oosters gebak doen fijnproevers watertanden.

Er bevindt zich in Sfax een heel mooi museum voor Volkskunst en Volkstradities, dat in een heel mooie ruimte van de medina is gevestigd. Dar Jellouli. Een charmant voorbeeld van de traditionele architectuur - patio bekroond door een galerij van gedraaid hout, keramieken lambrisering, plafonds in geschilderd hout ... - die een verzameling van oude voorwerpen (kostuums, juwelen, schilderijen achter glas ...) herbergt.

De Kerkennah eilanden

Op minder dan een uur van Sfax en haar vrij sobere charme, ligt de archipel van Kerkennah met de betoverende schoonheid van afgelegen eilanden. Met zijn twee belangrijkste eilanden, Gharbi en Chergui, vlak en bedekt met palmbomen, biedt Kerkennah droomlandschappen aan. Het is ook een boeiende wereld van originele tradities, die voortvloeien uit een eeuwenlange geschiedenis en tal van uitwisselingen met andere mediterrane landen.

Men gebruikt voor de visvangst nog steeds de oude methoden: in de ondiepe wateren harpoeneert men de sponzen met behulp van een drietand, men verzamelt de vissen die vastraken in de vaste visnetten, men vangt inktvissen met behulp van hol aardewerk waar ze zich rond opkrullen.

Men komt in Kerkennah ook getuigen tegen van een ver verleden. Het oude Borj el-Hissar fort herinnert ons aan het feit dat het eiland vroeger fel werd begeerd door de Spanjaarden, de Venetiërs en de Turken. Aan de voet liggen de overblijfsels van een oude stad; ze zijn getuige van de oude geschiedenis van deze eilanden, die een beroemde gast kenden: de Carthaagse generaal Hannibal hield er een tussenstop op weg naar zijn ballingschap in het Oosten…

Vakantie in Kerkennah

De turquoise zee schittert in duizenden tinten in de zonsondergang, honderden palmbomen worden voorzichtig heen en weer gewiegd door de wind, zandpaden zigzaggen tussen de gehuchten en leiden naar uitgestrekte verlaten stranden ... Logeren in Kerkennah, dat betekent vooral genieten van de unieke rustige en eenvoudige sfeer en de boeiende schoonheid van de natuurlijke landschappen.

Een kalmte waarvan men kan genieten tijdens een uitstap langs de kust aan boord van een loud - een traditionele boot met platte bodem en een driehoekig zeil - zacht deinend op een effen zee … Kerkennah telt weinig hotels; men kan er dan ook in alle rust genieten van de kust.

De archipel beschikt ook over een zeldzaam gegeven voor de Middellandse Zee: bij eb verschijnt er een brede zandoppervlakte, een droom voor de verzamelaars van schelpjes.

El Jem

Op minder dan een uur per auto van Sfax is deze kleine stad vooral bekend omwille van haar colliseum - na Rome en Capua het grootste ter wereld - gebouwd door keizer Gordianus rond 230 AD. ; een zeer indrukwekkend monument waaraan een museum is verbonden dat over een grote collectie Romeinse mozaïeken beschikt.