Mijn reisprogramma

U kunt de geschatte of reële duur van uw verblijf selecteren (optioneel)
of
Waar denkt u te verblijven tijdens uw komst naar Tunesië? (optioneel)

Uw reisprogramma bevat geen enkel element. Doorloop onze website om te ontdekken wat Tunesië u te bieden heeft, en voeg een activiteit of bestemming toe.

Organiseer uw boekje

Sidi Bou Saïd

TOEGANGSPOORT TOT HET GROTE ZUIDEN

Het is een ongelofelijk uitzicht, waar men zonder er ooit genoeg van te krijgen, kan uitkijken over een van de mooiste baaien ter wereld. Sidi Bou Said, dat betekent vooral een bijzondere sfeer, een zekere nonchalance die schrijvers, schilders en musici uit de hele wereld heeft gecharmeerd, verrukt en gefascineerd ...

Het trage tempo buiten geeft blijk van een meer intens innerlijke leven. Vooraleer Sidi Bou Said te bezoeken, hoofdplaats van de spiritualiteit, moet men zich laten doordringen door het vurige klimaat dat hier oppermachtig is. Sidi Bou Said is een haventje aan een voorgebergte in de buurt van Carthago. Ten tijde van de Arabische verovering besloot men op deze plaats een ribat, of versterkt klooster te bouwen...

Op de overblijfselen werd de huidige vuurtoren gebouwd, vandaar de naam "Jebel Manar" (Berg van de vuurtoren). In het begin van de dertiende eeuw verhuisde een mysticus met de naam Sidi Bou Said naar Cap Carthago, die na zijn dood de patroonheilige van het dorp werd.  De stad zal in de negentiende eeuw zijn naam aannemen. Jebel Manar wordt, vanaf de jaren 1800, het zomerverblijf van geprivilegieerde notabelen.

In 1912 vestigt baron Rodolphe d'Erlanger er zich en stelde alles in het werk om het dorp te beschermen. In 1915 werd een decreet uitgevaardigd om de site te beschermen. Het dorp heeft haar traditionele karakter weten te behouden. De kronkelende wegen zijn geplaveid, de maagdelijk witte gevels, ramen versierd met moucharabiehs, deuren versierd met ontwerpen gemaakt uit spijkers.

Men vangt een glimp op van de geheime tuinen en de schaduwrijke patio's bij het opengaan van een deur. Vanaf het Café des Nattes kunt u het komen en gaan van wandelaars volgen. Het was oorspronkelijk de monumentale trap die toegang gaf tot de aanpalende moskee die in het begin van de jaren achttienhonderd werd gebouwd.

Verder, op de helling van een heuvel, vindt men Café Sidi Chabaâne, waar men een adembenemend uitzicht heeft over de prachtige baai van Tunis en de dubbele toppen van Jebel Boukornine aan de overkant. Het etablissement staat in het teken van de zawija van de mysticus, musicus en fijn dichter, van wie het de naam draagt. Men vindt er diverse kunstgalerieën en talloze winkels die antiek en handwerk aanbieden zoals geweven stoffen, leer en zilveren kunstvoorwerpen.

Dit is waar je concerten met traditionele Tunesische muziek kan bijwonen, de beroemde Malouf, van Andalusische afkomst en verrijkt met lokale invloeden. Het beroemde en prachtige Palais d'Erlanger, Ennejma Ezzahra, nu eigendom van de Tunesische regering, werd omgevormd tot een museum en een ruimte waar verfijnde artistieke Tunesische en buitenlandse evenementen worden gehouden. Het is het centrum van de Arabische en Mediterrane muziek. Het bezit over een weelderige inrichting en uitgebreide collecties manuscripten, schilderijen, tapijten ... Het is het museum van Tunesische muziekinstrumenten.

Aan de voet van de hoge oker-rode klif, bevindt zich de jachthaven van Sidi Bou Said, met cafés, restaurants en hotels.

Het dichtbijgelegen Gammarth is een toeristisch gebied met klasse, La Marsa, een toeristische badplaats die over een lang zandstrand beschikt. Het is in deze stad dat zich het beroemde Café Safsaf bevindt, rond een voormalige publieke bron waar het water wordt nog steeds wordt geput door een waterrad dat wordt aangedreven door een kameel die constant toertjes loopt.