Mijn reisprogramma

U kunt de geschatte of reële duur van uw verblijf selecteren (optioneel)
of
Waar denkt u te verblijven tijdens uw komst naar Tunesië? (optioneel)

Uw reisprogramma bevat geen enkel element. Doorloop onze website om te ontdekken wat Tunesië u te bieden heeft, en voeg een activiteit of bestemming toe.

Organiseer uw boekje

Sousse

DE PAREL VAN DE SAHEL

De derde stad van het land, Sousse, "de Parel van Sahel", is zeer oud. Gesticht door de Feniciërs, klom Hadrumete snel op naar de derde plaats onder de Punische steden, na Carthago en Utica. Ten tijde van het Romeinse tijdperk was het even de hoofdstad van Byzacena, de Romeinse provincie gevormd door de Sahel en centraal Tunesië.

Aan het begin van de Arabische verovering, is zij de haven van Kairouan. Vandaag is zij de hoofdstad van de Tunesische Sahel. Het is een zeer actief industrieel centrum: textiel-, mechanische en elektrotechnische industrie, bouwmaterialen ... Zij is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land.

De medina

De medina is eerder klein: een oppervlakte van 32 hectaren en een omtrek van 2.250 meter. Zij wordt afgebakend door een smalle geribbelde omwalling. Maar de bescheidenheid van haar uitstraling staat in contrast met de extreme diversiteit van de monumenten en de levendige soeks die al hun charme hebben weten te behouden.

De wallen hebben acht poorten waarvan er slechts twee overblijven: de Poort van Kairouan, in het zuiden, en Bab El Gharbi, in het westen. De kasba had er een oud fort. Hier blijft enkel nog de 'Toren van Khalef' van over, dertig meter hoog, die werd opgetrokken aan het hoogste punt van de wallen. Zij diende als "manar" of signaaltoren, nu een vuurtoren.

Vandaar heeft men een prachtig uitzicht over de medina met, in het noordoosten, de ribat en de Grote moskee. De huidige gebouwen van de kasba werden tussen de negende en de dertiende eeuw gebouwd, rond de 'Toren van Khalef'.

Het museum

Het archeologische museum is gelegen in de kasba, rondom twee mooie groene tuinen. Het bezit de tweede grootse verzameling van mozaïeken van Tunesië, na die van het nationale museum van Bardo.

Bepaalde stukken hebben een indrukwekkende schoonheid: Het Hoofd van Medusa met een stralend decor van schubben die een prachtig visueel effect geven, De Oceaangod, Saturnus en de Bacchanten, een zeer sierlijke compositie, de Triomf van Bacchus, een meesterlijke compositie, De Ontvoering van Ganymedes door Zeus, Apollo en de Muzen... Het museum beschikt ook nog over andere rijkdommen: beeldhouwwerken, fragmenten van standbeelden, stèles, ex-voto, aardewerk, beeldjes van gebakken aarde…

De ribat

Een versterkt klooster dat over tal van middelen beschikte om de kuststreek te beschermen. De monnik-soldaten verdeelden er hun tijd tussen gebed en gevecht. De ribats zijn vooral zeer actieve religieuze centra.

Gebouwd in dertiende eeuw en vervolgens uitgebreid, werd de ribat van Sousse, onlangs in de jaren '50 en '60 hersteld. Het is een vierkant fort met semi-cilindrische torens en een wachttoren. De ingang heeft de vorm van een vierkante patio met antieke zuilen, kapitelen en kraagstenen. Hier kan men het prototype van het kruisgewelf terugvinden.

Het monument huisvest bovendien kamers van bewakers, gebedszalen, cellen… De top van de wachttoren biedt een uitstekend uitzichtpunt over de hele stad en haar omgeving.

De Grote moskee

Een moskee uit de elfde eeuw die door zijn omvangrijke muren van steen en zijn grote ronde torens op een fort lijkt. Het was misschien oorspronkelijk een kasba voor de verdediging van de binnenhaven. De binnenplaats is langs drie zijden begrensd door portieken.

Andere moskeeën: die van Sidi Ali El Ammar, die van Bou Ftata…

Zaouia Zakkak

Dit mausoleum wordt gedomineerd door een achthoekige minaret uit de Turkse tijd.

De soeks

De soek er Rebaa, waar men stoffen verkoopt, biedt ook toeristische souvenirs aan. Het is heel aangenaam wandelen in haar smalle steegjes. Hij loopt uit op de soek El Caïd waar men werkplaatsen van smeden kan zien. In de soeks bevindt zich café Kahouat El Koubba, in een gebouw van de tiende of elfde eeuw, met een zaal die overspannen wordt door een koepel en kleine kolommen.

Vlak naast de soeks, de cisterne van Sofra, een ondergrondse constructie overspannen door tongewelven. De constructie, waarschijnlijk van Romeinse oorsprong, werd in de elfde eeuw gerestaureerd.

De catacomben

Deze werden van de tweede tot aan de vijfde eeuw gebruikt en bestaan uit 240 galerijen. Zij bevatten ongeveer vijftienduizend graven over meer dan vijf kilometer. De graven, uitgehouwen in de muren, zijn boven elkaar gestapeld en verzegeld met tegels of marmeren platen.

Sousse

Vandaag is Sousse, na Tunis en Sfax, de derde stad van het land. Het is de hoofdstad van de Sahel, een regio met een zeer antieke dorpsbeschaving waar de de oudste olijventuin van het land zich bevindt; die van Sfax en andere Tunesische regio's zijn recenter.

 Gelegen aan de kust of iets verscholen vindt men tal van kleine dorpen terug die vaak zijn uitgegroeid tot kleine steden. De Sahel van Sousse kent een groot aantal dichtbevolkte nederzettingen.

 Sousse is een stad met vele functies: de regionale hoofdstad, de grootste vissershaven en handelsstad, bruisend industrieel centrum, een universiteitsstad ... Haar natuurlijke grondstoffen en het onvermoeibare werk van de inwoners heeft welvaart met zich mee gebracht.

Toeristisch succes

Sousse heeft nog meer troeven: het milde klimaat, een lage kustlijn met vele prachtige zandstranden, in de buurt van het noorden van Tunesië en Monastir International Airport, de rijkdom van de regio en monumenten uit het verleden ...

 Deze sterke punten hebben Sousse en de regio in staat gesteld om nog een sector toe te voegen aan al deze activiteiten: de toeristische sector. Het gebied is uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische centra van het land.

Meer vindt hier meer dan honderd hotels waarvan bijna helft 4 en 5 sterren heeft. Het is in dit gebied dat zich Port el Kantaoui bevindt, dat een grote innovatie heeft betekend voor het Tunesische hotelwezen. Het is de eerste geïntegreerde toeristische trekpleister in Tunesië gebaseerd op een nieuw concept.

Uitgevoerd volgens een architecturaal model grotendeels gebaseerd op  traditionele constructies, heeft deze toeristische trekpleister alles wat u nodig heeft voor een aangenaam verblijf: golf, jachthaven, allerlei winkels, cafés, restaurants die de fijnste gerechten aanbieden, een postkantoor, een politiebureau, een apotheek ...

Alle soorten accommodatie zijn beschikbaar; villa's in Moorse stijl , bungalows, appartementen-hotels ... Er wordt in dit gebied bijzonder veel belang gehecht aan animatie. Het  Aoussou Festival  heeft elk jaar een van de meest pittoreske parades. Dit is een groots evenement dat wordt bijgewoond door toeristen en de plaatselijke bevolking.

Het Aqua Palace is een animatiecentrum dat met zijn zwembaden en speeltoestellen een enorme menigte aantrekt. Het Hannibal Park is een zeer divers recreatiecentrum.

Vlakbij, in Hergla, is er een kartingbaan die het hele jaar door geopend is. Er werd onlangs ook een plantentuin aangelegd: men vindt er planten en exotische vogels.

Er worden ook talrijke andere gebeurtenissen georganiseerd: Disconight, Boujaafar international show ... Ze zijn zeer geliefd.

In Kalaa Kebira houdt men het Festival van de olijfboom. Er zijn overal tal van verschillende restaurants. En er is geen gebrek aan nachtclubs.

Ten slotte is er de laatste nieuwigheid: de Ezzahra Medina, een paar kilometer van Sousse op de weg van Kalaa Kebira, die een klank-en lichtspel aanbiedt waarin de geschiedenis van Tunesië wordt uitgebeeld.